Nieuwe handreiking: gemeentelijke samenwerking toezicht kinderopvang

11 november 2021

De nieuwe handreiking ‘Samenwerking vanuit kinderopvang in een breed gemeentelijk perspectief’ biedt handvatten om de interne en externe gemeentelijke samenwerking rondom toezicht en handhaving in de kinderopvang te bevorderen.

Gemeenten en GGD'en werken sinds 2017 volgens het principe ‘Streng aan de poort’. Dat betekent dat de gemeente streng is bij het nemen van een besluit over een aanvraag van een kinderopvanghouder. Bijvoorbeeld zodra ondernemers een nieuw kindercentrum of gastouderbureau willen openen, maar ook bij een verhuizing of wijziging van een kinderopvanghouder. De gemeente verzoekt in die gevallen de toezichthouder kinderopvang van de GGD om het kindercentrum intensief te onderzoeken.

Samenwerken is nodig
Bij het goed uitvoeren van de poortfunctie is er behoefte aan meer samenwerking tussen collega's van binnen en buiten de gemeente. Een gemeenteambtenaar kan dit werk niet alleen doen en dat hoeft ook niet. Wel is het belangrijk dat er een goed netwerk is. De nieuwe handreiking geeft daarom ook tips om zo'n netwerk op te bouwen en de samenwerking op alle terreinen binnen toezicht en handhaving in de kinderopvang te bevorderen.

Gevolgen van integrale samenwerking
Integraal samenwerken is de basis van een goede uitvoering van werkzaamheden. Toch is het een behoorlijke taak om dit goed te realiseren. Om raakvlakken met kinderopvang op elkaar te laten aansluiten is in- en externe samenwerking nodig. Daarbij bevordert interne samenwerking dat informatiestromen- en processen op elkaar worden afgestemd. Het gevolg van goede samenwerking is uiteindelijk een beter handhavingsbeleid, betere handhavingsresultaten en een betere dienstverlening.

Wat biedt de handleiding
De handleiding laat zien waarom samenwerking zo belangrijk is, geeft handvatten om die samenwerking te bevorderen en helpt gemeenten om kinderopvang op de kaart te zetten. Onderwerpen zijn onder andere de netwerken waarmee gemeenten te maken krijgen, registratie (aanvragen en wijzigingen, handhaving en beleid en handvatten voor het opbouwen van een extern netwerk.

De handreiking is hier te vinden.

Bron: VNG