Munckhof-directeur roept politiek op: blijf budget vrijmaken voor doelgroepenvervoer

18 maart 2021

De coronacrisis maakt alleen maar duidelijker hoe belangrijk het professioneel doelgroepenvervoer is. Dat zegt Jos Poortinga, directeur van Munckhof Taxi. Net als andere vervoersbedrijven heeft het bedrijf te maken met de negatieve gevolgen van de maatregelen. Poortinga roept de politiek op om voldoende budget te blijven vrijmaken voor het doelgroepenvervoer.

Poortinga was te gast bij TaxiPro TV. In de uitzending blikte hij terug op de afgelopen twaalf maanden. Het terugvallen van vervoersvolume, het rondkrijgen van de planning en de chauffeurs: de onrust die hij binnen zijn bedrijf ervaart, zal herkenbaar zijn voor andere bedrijven binnen het doelgroepenvervoer. Soms is reorganiseren niet noodzakelijk, maar moet een bedrijf wel steeds flexibel blijven en zich aanpassen aan de veranderende situatie.

Minder structuur
In vergelijking met de situatie voor corona, is er veel minder structuur in het doelgroepenvervoer. Neem bijvoorbeeld het leerlingenvervoer na de schoolsluiting eind 2020/begin 2021: scholen mogen min of meer zelf bepalen hoe zij hun dagen indelen en hoe ze de roosters organiseren. Dit heeft uiteraard ook gevolgen voor het leerlingenvervoer. Volgens Poortinga gaat het - zonder richtlijn - hierbij om maatwerk, dit komt de structuur van het vervoer niet ten goede.

Samenwerken met GGD
Ondanks de moeilijke tijd waarin de branche zich bevindt, heeft Poortinga goede hoop voor de toekomst van het doelgroepenvervoer. Hij noemt onder andere de activiteiten van zijn eigen bedrijf, zoals het rondbrengen van coronamonsters en beschermingsmiddelen, maar ook van bloemen en asperges. Ook zoekt Munckhof samenwerking met de GGD's, waardoor het nu verantwoordelijk is voor het pendelvervoer rondom vaccinatielocaties die minder goed bereikbaar zijn. Op deze manier blijven zoveel mogelijk medewerkers aan het werk.

Tijdelijk oplossingen
Poortinga benadrukt dat deze oplossingen tijdelijk zijn. Binnen de sector heerst daarbij ook angst over de toekomst van het doelgroepenvervoer. Begrijpelijk, vindt hij. Tegelijkertijd is tijdens de coronacrisis ook duidelijk geworden dat het doelgroepenvervoer een zeer relevant onderdeel is van de zorgketen. Iets wat soms weleens wordt onderschat. Desondanks is de sector volgens Poortinga zeker door dit besef op de been gebleven. Hij roept de politiek dan ook op om voldoende budget te blijven vrijmaken voor het doelgroepenvervoer.

Bron: Taxipro