Minister Slob: toename segregatie is zorgelijke ontwikkeling

19 januari 2021

Segregatie in Nederland neemt toe, concluderen diverse onderzoeken. Ook de Onderwijsraad constateerde dat de sociaaleconomische status van leerlingen van invloed is op welke school een kind zit. Minister Slob vindt dit een zorgelijke ontwikkeling.

Het huidige stelsel van voorschoolse voorzieningen werkt segregatie in de hand. Minister Slob geeft in een brief aan de Kamer aan dat het kabinet een aantal scenario’s heeft uitgewerkt voor een toekomstig stelsel van kindvoorzieningen. Hierin is onder andere een scenario uitgewerkt met gratis toegangsrecht tot de kinderopvang voor alle kinderen en een scenario waarin toegewerkt wordt naar integratie van onderwijs en kinderopvang. Dit laatste scenario zou ertoe leiden dat ook in achterstandswijken meer samenwerking zou ontstaan tussen onderwijs en kinderopvangorganisaties. Dat vindt de PO-Raad het mooiste scenario, passend bij de lobby die zij met partners in kinderopvang, VNG en Sociaal Werk Nederland al jaren voert voor een basisvoorziening. Wij zien segregatie namelijk al ontstaan in de voorschoolse periode.

Segregatie in het onderwijs monitoren

Demissionair minister Slob introduceert daarnaast in een brief aan de Tweede Kamer een beleidsagenda om segregatie in het onderwijs aan te pakken. Zo komt er een monitor om segregatie en effectieve interventies in kaart te brengen en volgt er een aanscherping op toelatingsbeleid. Daarnaast wordt nog een aantal lokale maatregelen genomen, zo wordt lokaal centraal aanmeldbeleid gestimuleerd om segregatie tegen te gaan en wordt er geëxperimenteerd met vriendschapsscholen in wijken waar de leerlingenpopulatie homogeen is.

Een voorbeeld van lokale maatregelen uit de Kamerbrief is dat schoolbesturen in het vo kunnen afspreken om niet-doorstroomvakken, zoals beeldende vorming, lichamelijke opvoeding, burgerschap of levensbeschouwing gezamenlijk te organiseren over niveaus heen. Op deze wijze mengen kinderen op vakken waar hun cognitieve niveau niet doorslaggevend is.

Bron: PO-Raad