VNG komt met Nieuwe Model Verordening Kosten Leerlingenvervoer

14 januari 2021

De huidige Model Verordening leerlingenvervoer stamt uit 2015. Inmiddels zijn er veel ontwikkelingen geweest binnen het sociaal domein en specifiek in het passend onderwijs. Daardoor bleek er behoefte te zijn aan een herziening van de Model Verordening leerlingenvervoer.

De VNG heeft een nieuwe Model Verordening bekostiging leerlingenvervoer opgesteld. Daarvoor is overleg geweest met de klankbordgroep en een raadpleging gedaan onder alle gemeenten en samenwerkingsverbanden passend Onderwijs in Nederland. De huidige versie uit 2015 wordt gearchiveerd.

Voorschriften en criteria
De Verordening bekostiging leerlingenvervoer geeft uitvoering aan de taakstelling van de gemeentebesturen. Naast voorschriften voor de manier waarop ouders de aanvraag om een vervoerskostenvergoeding kunnen indienen, bevat deze verordening criteria aan de hand waarvan ouders aanspraak kunnen maken op een vervoersvoorziening.

De basisgedachte is nog steeds dat de Model Verordening bekostiging leerlingenvervoer een modelregeling is, die ouders en verzorgers financieel wil ondersteunen in de kosten die zij maken wanneer hun kind gebruik moet maken van een vorm van leerlingenvervoer.

Citeertitel en opzet
De nieuwe citeertitel is ‘Model Verordening bekostiging leerlingenvervoer’. Dit past bij de basisgedachte, dat het bij het leerlingenvervoer in eerste instantie om een bekostiging gaat. De huidige citeertitel ‘Model Verordening leerlingenvervoer’ zou ten onrechte kunnen doen vermoeden, dat de modelverordening het vervoer van leerlingen regelt.

De Model Verordening bekostiging leerlingenvervoer heeft een nieuwe opzet. Daarmee wordt duidelijker dat eerst het recht op een vergoeding moet worden vastgesteld (beoordelingsfase), waarna onderzocht wordt welke vergoeding wordt verstrekt (onderzoeksfase).

Meer informatie over de vernieuwde Model Verordening is te lezen in de ledenbrief

Bron: VNG