Eerdere opening kinderopvang afhankelijk van onderzoek

14 januari 2021

Tijdens de persconferentie van afgelopen dinsdag werd officieel bevestigd dat de huidige lockdown met drie weken wordt verlengd. Middelbare scholen blijven dicht, maar mogelijk kunnen de basisscholen en kinderopvang wél eerder open. Of dat doorgaat is afhankelijk van de uitkomsten van onderzoek naar de Britse variant van het coronavirus.

Of het risico voor kinderen om besmet te raken met de Britse variant ‘acceptabel’ is, moet blijken uit onderzoek. Het kabinet heeft opnieuw advies gevraagd aan het Outbreak Management Team (OMT). Mogelijk zijn jonge kinderen extra vatbaar voor de Britse mutatie van het coronavirus. Deze leidde onlangs tot een grote corona-uitbraak op een school in Bergschenhoek.

Grootschalig onderzoek
Naar aanleiding van deze corona-uitbraak hebben alle huishoudens in de gemeente Lansingerland een brief in de bus gekregen met de oproep om een coronatest te laten afnemen. Deze oproep geldt voor iedereen van twee jaar en ouder in de kernen Bleiswijk, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs (zo’n 63.000 mensen). Met dit grootschalig onderzoek willen de GGD, het Erasmus MC en de gemeente inzicht krijgen in de verspreiding van het coronavirus en de nieuwe Britse variant. Naast Lansingerland gaat er ook grootschalig getest worden in Rotterdam Charlois, Dronten en Bunschoten.

Advies OMT
Als er geen groot gevaar blijkt te zijn voor jonge kinderen, dan wil het kabinet de kinderopvang en basisscholen vanaf 25 januari weer openen. De PO-raad: ‘Als het veilig en verantwoord kan, dan vinden wij het geweldig. Maar: ‘Medewerkers moeten zich wel veilig voelen. We willen geen Britse toestanden.’

Bron: NOS + Rijnmond + PO-raad