Kinderopvang werkt: ‘Medewerkers hebben te positief beeld van de financiën’

14 januari 2021

De kinderopvangsector staat er financieel niet goed voor, maar veel medewerkers zijn zich daar niet van bewust. Uit het jaarlijkse sectorrapport van het Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang blijkt dat de financiële situatie van de opvangorganisaties de afgelopen periode op bijna alle gebieden is verslechterd.

En dat terwijl de cijfers van 2020 mogelijk nog minder gunstig zijn in verband met corona en de stijging van de cao-lonen. Uit onderzoek van Kinderopvang werkt blijkt dat veel medewerkers een te positief beeld van de financiën te hebben.

Solvabiliteit en rendement
De solvabiliteit (financiële weerstand) van de kinderopvangbranche bedraagt gemiddeld slechts 18 procent; dat is lager dan wenselijk voor een financieel bedrijf (tussen de 25 en 40 procent). Toch heeft bijna 80 procent van de respondenten een te positief beeld van de solvabiliteit. Circa één op de vijf respondenten dacht dat de solvabiliteit van de sector juist zeer goed is.

De respondenten hadden beter zicht op de rendabiliteit, die iets zegt over de resultaten van een onderneming. Een gezond rendement ligt tussen de 5 en 10 procent; met 2,9 procent scoort de opvangsector hier dus te laag. Veertig procent van de respondenten had dit antwoord goed.

Stijgende personeelskosten
De meeste deelnemers schatten de personeelskosten binnen de kinderopvangsector te laag in (zeven op de tien). In 2019 bedroegen deze kosten 72,8 procent van de totale uitgaven. Dit percentage wordt steeds hoger (71,2 procent in 2018 en 70,3 procent in 2017).

De onderzoekers concluderen dat een groot aantal deelnemers een te positief beeld heeft over de financiële situatie in de opvangsector. Het baart zorgen dat de uitkomsten voor 2020 naar verwacht niet gunstig zullen zijn. Dit is te wijten aan de coronacrisis, uitval van personeel en een lagere omzet. Tel daar de structurele stijging van de cao-lonen (circa 5 procent), die door veel organisaties nog niet verwerkt is in de tarieven van 2020, bij op. Kinderopvang werkt, verwacht dat de solvabiliteit en rendabiliteit over 2020 nog verder zal dalen terwijl de personeelskosten verder zullen stijgen.

Bron: Kinderopvangtotaal