Vervalste VOG's invoeren niet mogelijk in PRK

17 september 2020

De afgelopen jaren zijn tientallen valse verklaringen van goed gedrag afgegeven. Dat werd dit jaar ontdekt door onderzoeksjournalisten van Argos. Vooral in de zorg werden veel valse verklaringen van goed gedrag afgegeven. Hoe zit dit in de kinderopvang?

Nadat screeningsautoriteit Justis in 2019 waarschuwde voor nepverklaringen, nam het aantal meldingen snel toe. Binnen de kinderopvang is de eis om een fysieke VOG aan de werkgever te overleggen, vervallen. Per 1 juli 2018 is het voldoende als iemand die binnen de kinderopvang werkt, is ingeschreven in het Personenregister kinderopvang (PRK). Inschrijven in het PRK kan alleen met een VOG die op dat moment niet ouder is dan twee maanden en op de juiste functieaspecten is afgegeven.

Bij het inschrijven in het PRK moet bij het inloggen gebruik worden gemaakt van DigiD. Vervolgens wordt door de inschrijver een unieke VOG-kenmerk ingevoerd. De juistheid van de VOG wordt geverifieerd door middel van een verzoek richting Justis te sturen met het opgeven VOG-kenmerk en het BSN-nummer. Justis vergelijkt deze dan met het BSN en het VOG-kenmerk in hun eigen database. Wanneer deze niet overeenkomen, is een inschrijving in het PRK niet mogelijk.

Kinderopvanghouders mogen iemand alleen binnen de kinderopvang laten werken nadat zij deze persoon in het PRK van de organisatie hebben gekoppeld. Voorafgaand aan de start controleert de werkgever of de werknemer inderdaad in het PRK geregistreerd is. Dit systeem wil dus voorkomen dat iemand binnen de kinderopvang kan werken met een valse VOG.

Bron: VNG