KNV roept gemeenten op: zorg voor actuele en accurate gegevens bij start schooljaar

17 september 2020

Onvolledige leerlingenlijsten en incomplete informatie, het is niet nieuw voor vervoerders aan het begin van het schooljaar. Of het nu gaat om het aantal leerlingen, de bestemmingen van de leerlingen of mutaties binnen doorlopende opdrachten: voor het vervoer noodzakelijke informatie wordt regelmatig te laat of onvolledig aangeleverd. KNV Zorgvervoer en Taxi deed begin dit schooljaar een dringende oproep aan gemeenten.

“We zouden graag zien dat gemeenten er scherp op zijn dat ze complete overzichten met leerlingengegevens aanleveren”, zegt Hubert Andela namens de branchevereniging. Hij toont begrip voor de situatie met medewerkers die op vakantie zijn en kinderen die in wisselende huizen verblijven, maar benadrukt dat de gegevens direct verbonden zijn met de kwaliteit van het leerlingenvervoer zelf.

Ook is het voor zowel de betreffende kinderen als hun ouders wenselijk als het leerlingenvervoer bij de aanvang van het schooljaar goed kan starten. Toch is dat nu vaak niet het geval omdat informatie zelden volledig of op tijd is. Gevolg is dat vervoerders in de eerste week moeten improviseren om het vervoer op de rit te krijgen. Dit geldt voor bestaande opdrachten maar al helemaal voor nieuwe opdrachten.

In de praktijk krijgen de vervoerders, niet zelden in de media, de schuld. Wat niet gezien wordt, is dat zij niet over de juiste informatie beschikken om hun werk goed te doen, aldus KNV. Daarom roept de brancheorganisatie gemeenten op om ervoor te zorgen dat leerlingenvervoerders tijdig kunnen beschikken over zo actueel en accuraat mogelijke gegevens.

Bron: Taxipro