‘Lokale vervoerders konden zich wel inschrijven voor leerlingenvervoer Westland’

17 september 2020

Het vervoersbedrijf Munckhof uit het Limburgse Horst heeft vijf Zuid-Hollandse gemeenten voor de rechter gesleept. Het bedrijf heeft een conflict over het leerlingenvervoer in de gemeente Westland. Munckhof zou hier vanaf september voor een periode van negen jaar het leerlingenvervoer gaan verzorgen, maar blijkt geen lokale onderaannemers in te mogen zetten.

Daarnaast blijkt uit de beantwoording van schriftelijke vragen van de raadsfractie Westland Verstandig aan wethouder Pieter Varekamp, dat ook lokale vervoerders zich hadden kunnen inschrijven op het verzorgen van het leerlingenvervoer in de gemeente Westland.

Aanvankelijk werd verondersteld dat de zogeheten kavels te groot zouden zijn voor lokale ondernemers, maar volgens wethouder Varekamp konden die zich wél inschrijven. Er zouden meerdere percelen op de markt gezet zijn met relatief kleine leerlingenaantallen, zodat (kleinere) lokale partijen ook kans maakten op de aanbesteding. De gemeente zou echter geen inschrijvingen hebben ontvangen.

Hoofdaannemer en onderaannemers

Wat betreft de kwestie met Munckhof uit Limburg: deze wilde gaan fungeren als hoofdaannemer en Westlandse vervoerders in de rol van onderaannemer alle Westlandse routes laten uitvoeren. Echter was deze formule volgens Varekamp niet afgesproken in de Europese aanbesteding. Volgens hem heeft Munckhof zowel bij de inschrijving als later bij het verificatiegesprek aangegeven de opdracht met eigen chauffeurs te gaan uitvoeren.

Het gaat om 400 leerlingen in het speciaal onderwijs, die doordeweeks dagelijks vervoer nodig hebben. Daarvoor heeft Munckhof 80 chauffeurs nodig. De vervoerder merkt dat veel chauffeurs door de coronacrisis liever bij hun huidige baas blijven zitten en wil daarom met vervoerders in het Westland (gemeenten Delft, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk en Westland) werken om het vervoer te regelen.

Het contract met Munckhof is inmiddels ontbonden. De gemeente stelt dat de betrokken leerlingen hier verder geen last van ondervonden hebben en dat er inmiddels nieuwe overeenkomsten zijn gesloten voor de uitvoering van de opdracht. Naar verwachting dient de rechtszaak deze maand (september 2020).

Bron: WOS Media + 1Limburg